Wandelbos groenendaal

200 jaar oude bomen in Heemstede aan het eind van hun levenscycus

Toen in 1916 het eerste vliegtuig op het pas aangelegde Schiphol landde waren de bomen die wij in 2018 in Wandelbos Groenendaal in Heemstede kapten al bijna honderd jaar oud: de monumentale Beuken- en Lindenbomen op landgoed Groenendaal telden bijna tweehonderd jaarringen. Ze waren dus van vóór de demping van het Haarlemmermeer. En hoe fraai het er ook op het eerste gezicht uitzag, na grondig onderzoek was duidelijk gebleken dat het onverantwoordelijk was om de oude, zeer verzwakte bomen nog langer te laten staan. Voor het professionele team Van Ginkel Boomrooierij was het een mooie opdracht om deze 58 enorme bomen, met een hoogte van zo’n 40 meter (= een flatgebouw van 12 verdiepingen!) en een ‘spanwijdte’ van rond de dertig meter, veilig en zorgvuldig te rooien, duurzaam te verwerken en efficiënt af te voeren. Sommige stammen hadden een doorsnede van 1 meter 25 en in totaal ging het hier om circa 1.000 ton hout. Het is ons gelukt om deze klus binnen tijd en budget én naar volle tevredenheid van de opdrachtgever te klaren. Na de kap hebben we direct ook alle boomstobben gefreesd. De opdrachtgever heeft vervolgens jonge Beuken laten aanplanten en, wie weet, houden deze het, op dit weelderige historische landgoed in Heemstede, weer 200 jaar uit, dus tot 2220.

Visual Tree Assesment in Haarlem
Een ander mooi project dat wij in het Noord-Hollandse op onze cv hebben staan is een grote onderhoudsklus in Haarlem in 2017. In de voorafgaande jaren heeft de gemeente Haarlem de vitaliteit van haar bomenbestand laten inventariseren. Alle bomen in de gemeente zijn geïnspecteerd volgens de VTA (Visual Tree Assesment) methode. Uit de VTA lijst kwamen zo’n 600 zwakke bomen naar voren die ‘een stempel niet veilig’ kregen. Van Ginkel Boomrooierij heeft deze bomen gerooid en zelf meerdere (maar liefst 800) boomstobben weggefreesd. Een stevige klus waarmee wij als Zuid Hollands bedrijf ons visitekaartje in deze Noord-Hollandse gemeente hebben afgegeven.

Heeft u als bedrijf, instelling of particulier ook een deskundig advies op het gebied van boomverzorging en/of een professionele Boomrooierij nodig die grote en kleine klussen aan kan? Mail of bel ons voor een vrijblijvende afspraak.